Geotóp Nap 2019

A Geotóp Napot 2019-ben - a Less Nándor Emléktúra keretén belül, október 12-én rendezzük Cserépfalun.

A GeoTóp nap alkalmat teremt az érdeklődőknek, hogy egy 12 km hosszú távot végigjárva megismerkedjen a Bükk hegységet, kiváltképpen a Déli-Bükköt felépítő kőzetekkel, a belőlük kialakult egyedi felszínformákkal, kultúrtörténeti értékekkel. A 12 kilométeres táv teljesíthető egyénileg, a Less Nándor emléktúra keretében, vagy a vezetett túrák keretén belül, szakavatott vezetővel.

Mi az a geotóp?

A geotóp az olyan élettelen természeti képződményeket bemutató helyszínek összefoglaló neve, amelyek a földtörténet egy-egy korábbi időszakából fennmaradt nyomokat tárják a szemünk elé.  Tanulmányozásuk által bepillantást nyerhetünk évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. A geotópok rendkívül sokfélék: felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges feltárásai, tájelemek, források, ásvány-, vagy kövület előfordulások formájában találkozhatunk velük.

Ezeken a túrákon nem kell senkinek roppant erőfeszítések és szintidők szorításában menetelnie. Hasznos lehet viszont, ha nagyítót, kőzethatározót hozunk magunkkal. Itt lassan, nézelődve haladhatunk, ismerkedve a környék ásványaival, kőzeteivel, felszínformáival. Megtudhatjuk milyen vulkánok működtek a Bükkalján a miocén korban, megismerkedhetünk a kaptárkövek kúpszerű formáit felépítő kőzetekkel, a puha tufába heves záporpatakok által vájt, mély árkokkal, völgyekkel. 

Családoknak, gyerekeknek és tanulni vágyó felnőtteknek is ajánljuk!

A programok a http://nomegalljcsak.hu/geotop-nap honlapon részletesen megtekinthetőek.

A geotóp túra programjai még változhatnak, ezért túra előtt mindenképpen informálódj újra honlapon közzétett lehetőségekről!

A túravezetések az alábbi időpontokban indulnak:

8:00; 9:00; 10:00 és 11:00 órától

Kérjük, hogy a regisztráció során jelezzék, melyik időpontban szeretnének vezetett túrán részt venni!

A túra során játékos kőzetvizsgálat, kőzethatározás,  a geológus terepi eszközei és használatuk,

  a Bükkalja földtudományi érdekességei, vulkánkitörés-modellezés, játékos feladatok.