DHTE-EKKE Túrakör – Év végi beszámoló 2023/24-es tanév 

A Debrecinum Hexasakk és Természetbarát Egyesület (DHTE) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolája 2018-tól hirdet közös szervezésű túrákat. A kirándulások a törvény adta lehetőséget kihasználva a mindennapos testnevelés kiváltására is szolgálnak, de legfőképp a természetközeli élmények, ismeretszerzés, sport, és közösségépítés a főbb céljaink.

2023. szeptembertől havonta legalább egyszer, összesen 11 alkalommal jártuk az erdőt, és a vezetett geotúrák során megismerkedhettek a hely történetével, kialakulásával, legendáival. Évszaktól függetlenül megtapasztalhatták a természet szépségét, és a környezetünk geoértékeit rendszeres testmozgás közben. Fekvéséből adódóan legtöbb időt a Bükkben töltöttük: többször jártunk Bükkalján és Cserépfalu környékén, Őr-kőn, Felsőtárkányban, Várkúton, Ódorvárnál. Meglátogattuk Lillafüredet is, és az északi bérceket, valamint Nagymezőt és a Bükk-fennsíkot. Az Uppony-hegységet is bejártuk, érintve a Lázbérci víztározót. A Mátrát a bércein keresztül másztuk meg.

Csapatunk jelvényszerző teljesítménytúrákon is részt vett: megalapítása óta teljesítői vagyunk egyetemünk által szervezett cEKKEr túranap őszi és tavaszi eseményének, és a Bükkinyúlsz! teljesítménytúrának.

Ezek a rendezvényeken a sport mellett az Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítésében is jeleskedtek: 393 órát gyűjtöttek összesen össze. Egyesületünk saját teljesítménytúráján, az idén 25. jubileumát töltő Less Nándor Emléktúrán 29 fő 343 óra önkéntességgel járult hozzá több mint 2000 túrázó sikeres napjához. Egyesületünkből vált ki a NAGY-IM szervezésében a Bükkinyúlsz! teljesítménytúra, ahol a 17 km-es távon induló csapat mellett 5 fő összesen 50 órányi közösségi szolgálatot teljesített.

A tanév során összesen 2355 km-t tett meg a Túrakör. Ha minden diákunk kilométerét váltóban tette volna meg egyenes vonalban, akkor iskolánktól eljutottunk volna Kazahsztánig, vagy Finnország legészakibb részéig, vagy akár Portugáliáig!

Az idei tanév legaktívabb egyéni teljesítője Molnár Attila 10.B osztályos tanuló volt, aki 146 km-t gyűjtött össze a tanév során, és 24 órányi önkéntes munkát végzett teljesítménytúrákon.

Ha a törvénymódosítás miatt nem is a mindennapos testnevelés keretén belül, de továbbra is várom a természetjárókat a következő tanévben is.

A Túrakör tanévi fotói az alábbi linken érhetőek el: https://shorturl.at/ouK45  

Gólya Tamás (pedagógus, MTSZ bronzjelvényes túravezető, okleveles geotúravezető)