A DHTE-EKKE Túrakör féléves beszámolója (2023/24-es tanév)

A Debrecinum Hexasakk és Természetbarát Egyesület (DHTE) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolájának közös Túraköre a 2023/24-es tanévben is lehetőséget biztosít, hogy iskolánk diákjai a mindennapos testnevelés órákat kiváltsák egyesületi sportolással.

Túráink szakvezetett geotúrák, ahol a jó levegőn végzett mozgás és csapatépítés mellett számos természetismereti és kulturális ismerettel gazdagodnak a diákok.

A kirándulások mindig tanidőn kívüli időpontra esnek, a vasárnapi miséket tiszteletben tartva általában szombati napra, havi egy alkalommal.

A Túrakörünk tevékenységei ebben a félévben:

Szeptember: 

- “A Dél-Bükk kincsei” 2023. 09. 30. Táv: 16 km, 360m D+/- szint

Főbb látnivalók: Cserépváralja - Mangó-tető kaptárkövei: Nagykúp, Felső-szoros "Kő-völgy", Dobi-rét, Hideg-kút laposa és gulyásszállás, Kőporos-szurdok, Ördögtorony (kaptárkő), Nóta-aréna, Milleniumi-kilátó, "Kisamerika" barlanglakások

A sokak számára ismeretlen Dél-Bükk, vagy más néven Bükkalja számos természettudományi és kulturális értéket őriz. Túránk során változatos felszínformákkal találkozhattunk: több szurdokon, réten, erdőségen áthaladtunk. Megfigyelhettük az ignimbrite vulkanikus hamuoszlopait, a meánderező folyóbevágásokat, valamint a honfoglalási előtti korokra visszanyúló kaptárkövek, “ablakos kövek” rejtélyét is több formáción keresztül. A fennsíkon volt szerencsénk személyesen is találkozni a félnomád cserépi gulyással és szürkemarháival. Az épített tájról kaptárköveken kívül a tufába vájt bújók, barlanglakások, és a Cserépfalu fölött húzódó Milleniumi-kilátó, és a jellegzetes népi verandás házak meséltek.

Ezen a túrán angol nyelven is elhangzott a szakvezetés, mert becsatlakoztak egyetemünk Erasmus programban tanuló cserediákjai. Így a helyi nevezetességek mellett volt lehetőségük török, kínai, egyiptomi, kazah, pakisztáni és japán kultúráról is beszélgetni velük, és az angol nyelvüket fejleszteni.

Október:

- “Less Nándor Emléktúrák a Bükkben” 2023. 10. 14. Közösségi szolgálat

Gimnazistáink az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) keretén belül évek óta segítik egyesületünk hagyományos, idén 25. évfordulójában járó teljesítménytúráját és az országos geotóp napot. 29 diákunk segítette közel 2000 túrázó napját Cserépfaluban a rajt-célban, vagy a Bükkalja közeli ellenőrzőpontjain. Többek között menetleveleket osztottak ki, pecsételtek, okleveleket nyomtattak, kitűzőket adtak át a célban, és tájékoztatást nyújtottak a kirándulóknak. A jó hangulatot bizonyítja, hogy több diák már a kötelező 50 órás programon felül ténylegesen önkéntesen is visszajár a rendezvényre segítőnek. Egy túrakörös diákunk teljesítőként legyalogolta szintidőn belül a távot.

- “cEKKEr egyetemi hátizsákos túranap” 2023. 10. 15. Táv: 11.3 km, 391 m D+/- szint

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Sporttudományi Intézetének saját rendezvénye a cEKKEr hátizsákos túranap, amire kezdettől fogva meghívást kapok, mint geotúra-vezető, és iskolánk diákjai minden évben rendszeresen visszatérnek. Az őszi túra klasszikusan a cserszömörcétől “lángoló” Nagy-Eged-hegyet veszi célba, míg a tavaszi kirándulás a Nyerges- és Mész-hegy kaptárköveit járja be dr. Herpainé Lakó Judit szervezésében, az egyetem botanikus kertjétől indulva, ahol biológiai sétát tehetnek, majd túra után egy nyársalás és rajtcsomag várja a teljesítőket. 

Iskolánk diákjai mellett kollégák, hallgatók, és egyetemi oktatók is csapatunk tagjai voltak.

Főbb látnivalók: EKKE Botanikus kert, Almagyar-domb, Tiba-kút, Remete-barlang, Dobó István kilátó romja, Nagy-Eged-hegy sziklagyep, tanösvény, Kis-Eged.

November: 

- “A Nyugat őre” 2023. 11. 25. Táv: 15 km, 534m D+, 570m D- szint

Főbb látnivalók: Szilvásvárad - Szalajka-völgy - Őr-kő - Katonasírok - Lak-völgyi tó

Szilvásvárad méltán a Bükk leglátogatottabb települése, hiszen sok természeti érték koncentrálódik egy jól megközelíthető kis területen belül. A diákok Keglevich és Pallavicini grófok tevékenysége mellett hallhattak a kisvasút történetéről, a lipicai ménesről, a pisztrángtelepekről, a Fátyol-vízesésről, hámorokról és hutákról, és a völgy nevét adó “sal alcali”, azaz hamuzsír hasznosításáról is. Az utat az Őr-kő 880 méteres csúcsáig a sziklás karrmező, népi nevén “ördögszántás” nehezítette, de fönt egész a Tisza vonaláig el lehetett látni. A Katonasírok a Bükkben exhumált világháborús katonák emléke mellett a Kyjatice-kultúrának is otthont adott a bronzkorban. A Lak-völgyi gyári tavat megközelítve a nyarat idéző napos idő beszürkült, majd évszakot váltottunk: meseszép havazásban térhettünk vissza Bélapátfalvára.

December:

- “Téli kilátások” 2023. 12. 09. Táv: 12 km, szint: D+ 402m / D- 369m

Főbb látnivalók: Felsőtárkány, tó, felhagyott dolomitbánya, Vár-hegy, Kövesdi-kilátó, Vár-kút, Noszvaj, Síkfőkút

Felsőtárkány méltán viseli a “Bükk kapuja” címet, hiszen számos túraútvonal indul a nemzeti parkba innen. A faluban megismerhették Ol- és Feltarkan történetét, az egyházi birtokot, a BNPI működését a Nyugati Látogatóközpontnál. Később a dolomitbányát figyelhettük meg, de ekkor már a táj téli ünnepli ruhába öltözött, ropogott a hó a bakancsok alatt. A Vár-hegynél megemlékeztünk a Kyjatice-kultúra sáncairól, majd megkóstoltuk a Vár-kút forrásvizét, mielőtt leereszkedtünk Síkfőkút téli romantikus világába.

Január:

- “Uppony – geotúra” 2023. 01. 13. Táv: 16 km, szint: D+/-400m

Főbb látnivalók: Lázbérci-víztározó, Kalica-tető (Herkó páter keresztje), Három-kő-bérc, Damasa-szakadék

Dédestapolcsányból indulva a Lázbérci-víztározó, és a Lázbérci Tájvédelmi Körzet került bemutatásra, felidézve a nyári geotúra-tábor állomását is a víztisztítóban. Az Upponyi-szoros meredek szurdokfalait nem cask alulról szemléltük, hanem felmerészkedünk a Kalica-tetőre, Herkó Páter keresztjéhez. Ismét az Országos Kéktúra nyomvonalán haladva elértük Három-bérc sziklaperemét, ami pazar kilátással szolgált. Utunk legizgalmasabb állomása hazánk leghosszabb álbarlang-rendszere volt, a földrengéssel létrejött Damasa-szurdok, mely egy szerelmespár legendáját őrzi. 


Folyamatosan frissülő galériánk linkje: https://drive.google.com/drive/folders/1gr8DPKjPMAWufQRlQhUimlModibTgoBa?usp=sharing

Gólya Tamás

angol-magyar szakos tanár, MTSZ bronzjelvényes gyalogos túravezető és okleveles geotúra-vezető