Bükk-fennsík - a nyugalom ösvényén 

A DHTE-EKKE Túrakör előző júniusi alkalma a Bükkinyúlsz! teljesítménytúrába kapcsolódott be, egy 17 km-es jelvényt bezsebelve. Bár kellemes időnk volt, az előzetes viharriasztások sokakat eltántorítottak, akik egy ráadás geotúrával zárhatták a tanévet.

A buszút után felkapaszkodtunk a zöld jelzést követve a Bükk-fennsíkra, ahol Nagymező fokozottan védett rétjén a karsztjelenségeket figyelhettük meg, számtalan töbör és víznyelő formájában. A virágok között cikázó lepkékkel tarkított mező után Jávorkúton frissülhettünk fel, páran az autentikus enteriőrű étteremben gasztro kalandokat is bevállalva.

A miskolci DVTK Természetjáró Szakosztály egykori vezetőjéről, Lendeczky Lászlóról elnevezett út szelte ketté kilométereken át az erdősávot egy széles kaszálóval elválasztva, fenyvessel tarkítva. A még elszórva süppedő dolinák, a szélben lágyan hajladozó útszéli perjék látványa, és a folyamatosan madárcsicsergés miatt kapta a kirándulásunk ezen szakasza a „nyugalom ösvénye” fantázianevet.

A Lillafüred felé vezető főutat keresztezve az utolsó domb mögött már Bükkszentkereszt vár minket, Nova Huta, azaz Újhuta táblával. A helyi lakosság egy része még mindig őrzi a szláv nyelvet, ugyanis régen a Diósgyőri vár uradalmához tartozó huták üzemeltetéséhez telepítettek ide szabad jogú tótokat. A falut mégis a gyógyító erejéről híres Boldogasszony kövek tettek híressé, és a „füves” Gyuri bácsi kertje, akinek családi hagyatékával a patikák polcain is találkozhatunk gyógyteák formájában. 

További képek a túráról, illetve az idei tanév Túrakörös fotói itt tekinthetőek meg: https://shorturl.at/glyzN 

Gólya Tamás (pedagógus, MTSZ bronzjelvényes túravezető, okleveles geotúravezető)