Közhasznúsági jelentések

A Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület 2009. évi Közhasznúsági jelentése

Szakmai beszámoló a Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület 2009. évi működéséről (2. számú melléklet)

Tavaly tovább folytattuk az előző évek programjait, programsorozatait. A tagok leterheltsége miatt a meglévő programtípusok megőrzésére törekedtünk, vállalva esetleg az ideiglenes programcsökkentést is, a minőség megőrzése érdekében. Az Egyesület tagjai az alábbi teljesítménytúrákon vettek részt versenyzőként: Népek Tavasza, Mátra 115; szervezőként pedig a Vitézlő teljesítménytúrán. Ismeretterjesztő gyalogtúrát és barlangtúrát szerveztünk a Bükkbe és a Zemplénbe. Utóbbi túrán a „Másfélmillió lépés Magyarországon” című filmsorozat 30 éves jubileumi találkozóján vettünk részt, a film még élő szervezőivel közösen a Nagy-Milicen, az országos kéktúra kezdőpontján.

Az Egyesület három alkalomból álló versenysorozatot szervezett „Kolitúra” futóverseny és gyalogtúra elnevezéssel a Nyíregyházi Főiskolán, 2009. 2009. október 10-én 13. alkalommal rendeztük meg a népszerű Less Nándor emléktúrát 1918 résztvevővel. A 16, 25, 35, 48, 60 km-es távok mellett bevezettük a 12 km-es távot, szakmai túravezetéssel összekötve. A túrával közösen megszerveztük a 2. Geotóp nap, terepi ismeretterjesztő bemutatókat, valamint a 3. nomád terepfutást, amely a Magyar Ultramarathon Szövetség bajnoki futamaként szerepelt. Ezáltal még bővebb lehetőséget biztosítottunk mind a versenyzők, a fiatalok, a családok, mind pedig az idősebb korosztály számára egy olyan megmérettetésre, amely fizikai kihívást jelent és igénybe veszi a tájékozódó képességet is miközben földtani, földrajzi, botanikai, kultúrtörténeti értékek bemutatásával nyújtott maradandó élményt.

Újabb iskolákba vándorolt el kiállítási anyagunk. A „Képek a csángók életéből” c. kiállítást a nyíregyházi Művészeti Középiskolában láthatták az érdeklődők, 2009. március 10-24. között. A föld kulturális és természeti sokszínűséget bemutató diavetítéses ismeretterjesztő előadás sorozatunk Debreceni Egyetemen és a Nyíregyházi főiskolán futott februártól májusig és szeptembertől decemberig tartó szorgalmi időszakokban. Ezeken öt kontinens 12 országát vagy tájegységét mutattuk be az Antarktisztól Finnországig. Elindult az Egyesület által is támogatott Országos kéktúra cikksorozat A Földgömb magazinnál. Ebből három rész megírásában, – a bevezető, a Boldogkőváralja - Putnok és a Putnok - Szarvaskő közötti szakaszról – az Egyesület tagjai vesznek részt, terepbejárással egybekötve.

Tagjaink eredményesen szerepeltek a következő hexasakk versenyeken: sikeresen lebonyolította a XXII. Hexasakk Hajdú Kupát ahol egy 4. és egy 5. helyezésünk született, illetve részt vett a XXIX. Hexasakk Magyar Bajnokságon Tamásiban, amelyet Sütő Péter nyert meg, azaz 2009. magyar bajnokává avatták. Mindkét versenyen a legjobb ifjúsági versenyzőnek Sütő Dávid bizonyult

A Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület 2008. évi Közhasznúsági jelentése

Szakmai beszámoló a Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület 2008. évi működéséről (2. számú melléklet)

Az elmúlt évben tovább folytattuk az előző évek programjait, programsorozatait, és tovább bővítettük azokat, folytatva a hátrányos helyzetű fiatalok minél szélesebb körű bevonását, valamint rendezvényeink európai dimenziójának erősítését.

Részt vettünk az alábbi teljesítménytúrákon: Népek Tavasza, Mátrabérc, Hanák Kolos, Vitézlő, Hajdú, Nyírkék, Vidróczki, Őrség, Téli Börzsöny. Tanulmányi utakat szerveztünk a Bükkbe, az Aggteleki Karsztra és az Eperjes-Tokaji-hegységbe. Kenutúrát szerveztünk májusban a Bodrog ártér majd júliusban a Tisza vízi világának megismerésére, barlangtúrát a Bükkben és sziklamászást és a Zemplénben.

Idén októberben 12. alkalommal rendeztük meg a népszerű Less Nándor emléktúrát, 16, 25, 35, 48, 60 km-es távokon, ahol lehetőséget biztosítottunk mind a fiatalok, mind a családok, mind pedig az idősebb korosztály számára egy olyan megmérettetésre, amely fizikai kihívást jelent és igénybe veszi a tájékozódó képességet is miközben földtani, földrajzi, botanikai, kultúrtörténeti értékek bemutatásával nyújtott maradandó élményt.

Újabb iskolákba vándoroltak el kiállítási anyagaink (Finnország nemzeti parkjai, az Arab-világ, a Képek a csángók életéből), melyekkel bemutattunk ismeretlen kultúrákat, természeti kincseket. A föld kulturális és természeti sokszínűséget bemutató diavetítéses ismeretterjesztő előadás sorozatunk Debrecenben és Nyíregyházán szeptembertől júniusig futott bemutatva öt kontinens tíz országát.

Tagjaink eredményesen szerepeltek a következő hexasakk versenyeken: X. Deme Lajos Emlékverseny, Miskolc; IV. Tamási Kupa, Tamási. Továbbá egyesületünk sikeresen lebonyolította a XXI. Hexasakk Hajdú Kupát, illetve a XXVIII. Hexasakk Magyar Bajnokságot Debrecenben.