DHTE Egyesület

A Debrecinum Hexasakk és Természetbarát Egyesület (DHTE) bemutatása

Szervezetünk 1998-ban megalakult, közhasznú szervezet. Alapvető célja alternatívákat nyújtani a fiatalok számára a szabadidő hasznos eltöltésére az alábbi személyiségfejlesztő területeken: természetvédelem, ismeretterjesztés, kulturális és sporttevékenység. Az egyesület operatív tagsága elsősorban egyetemistákból és oktatókból kerül ki. A programjainkhoz kapcsolódó előkészítési, szervezési, lebonyolítási feladatokba azonban (általános és) középiskolások is bevonásra kerülnek.

Céljainkat a gyakorlatban a természetjárás, teljesítménytúrázás, amatőr futás, hexasakkélet, ismeretterjesztő előadások és kiállítások, és más szabadidős tevékenységek szervezésével valósítjuk meg. Tevékenységünkkel hozzájárulunk az ország több városában az egyetemi hallgatók, a közép- és általános iskolás diákok ismeretének kiszélesítéséhez, az egészséges életmódra és a természet szeretetére nevelő természetjárás, a logikus gondolkodásra tanító hexasakk és más szabadidős tevékenységek népszerűsítéséhez.

Az elmúlt évek eredményei

Több fotókiállítás is bemutatásra került a Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Körmenden, Budapesten, Pécsett India, a Közel-Kelet és Törökország, Írország, Finnország kultúrájáról és természeti értékeiről, valamint a Kárpátok hegyvidéki tájairól. Ismeretterjesztő előadásokat, rendhagyó órákat szerveztünk távoli vidékek (Antarktisz, Nepál, Mongólia, Jemen, India, stb.), a Kárpát-medence (Kárpátalja, Felvidék, Erdély) és hazánk (Aggteleki Nemzeti Park, Tisza-tó, Bükki Nemzeti Park stb.) természeti értékeinek és kultúrájának megismertetésére mind felsőfokú-, mind közép- és általános iskolákban (Debrecen, Eger, Miskolc, Pécs, Nyíregyháza, Budapest).

Túrákat szervezünk határainkon túlra (Erdély, Felvidék) és hazánk tájaira (Bükk, az Eperjes-Tokaji-hegyvidék, a Mátra, a Börzsöny, a Bakony, az Aggteleki-karszt). Egyesületünk bekapcsolódott az Országos Kék Túra mozgalomba, ami lehetőséget nyújt az ország természeti és kulturális értékeinek megismerésére. Az extrém sportok kedvelőinek barlangi túrákat és sziklamászási lehetőségeket biztosítunk. Eljutottunk Magyarország legszebb barlangjaiba, köztük az aggteleki Baradla-, Béke-, Kossuth-, Rákóczi- és a bükki Hajnóczy-barlangba.

1997 óta minden év októberében megrendezzük a Less Nándor Emléktúrát a Bükkben, 20, 38, 66 km-en. A teljesítménytúrázók mellett gondolva a kirándulókra, családokra, valamint a  és az ultrafutókra egyaránt, 208-tól a rendezvény kibővült a GEOTÓP nap 12 km-es túra és a Nomád 26 és 66 km-es terepfutó versenyekkel is.

Emellett hexasakk bemutatókat és versenyeket szervezünk. Elismertségünket mutatja, hogy többször rendeztük meg az Országos Bajnokságot, amelyen igen eredményesen szerepeltünk (több magyar bajnoki cím, dobogós helyezések). Mi rendezzük Közép-Európa egyik legrégebbi hexasakk versenyét, a nemzetközi Hajdú Kupát.

Programszervezés, együttműködés, támogatók

A programok lebonyolításához szükséges szervezőgárdát az egyesületünk tagsága és az egyesületünkkel jó kapcsolatban lévő középiskolák tanulói adják és oldják meg a feladatokat egyre nagyobb rutinnal és sikerrel. Ezáltal megvalósulhat az öntevékeny ifjúsági szervezés, s a fiatalok a szervezés során nyert tapasztalataikat saját későbbi céljaik megvalósításánál is fel tudják használni. Túravezetéshez bronzjelvényes túravezetői minősítéssel rendelkező és földrajzos tanulmányi kirándulások szervezésében jártas szakembereink vannak. A szakági túrázáshoz barlangász, sziklamászó és vízitúra vezetőket tudunk biztosítani. A fenti célok kiteljesedéséhez több szervezet együttműködésére és támogatására is szükségünk van. A konkrét programok megvalósítása során együttműködünk a KLTE Baráti Körével, a Magyar Sportturisztikai Szövetséggel, a Teljesítménytúrázók Társaságával, a Magyar Természetbarát Szövetséggel, a Cserépfalui, a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkkal stb.

2005-től bekapcsolódtunk az EU 2000-2006, majd 2007-2013. Ifjúsági Programsorozatába, amelynek keretein belül nemzetközi ifjúsági csereprogramokat szerveztünk küldő és fogadó szerepben is. Ennek köszönhetően nemcsak hazai, hanem a hasonló célú külföldi fiatalokkal is kapcsolatba kerültünk, amelyek hosszú távon az egyszeri résztvevőknek is jelentős tapasztalatokkal gazdagította a jövőbeli közösségi tevékenysége számára.

Küldetésünk

Tevékenységünket fontosnak tartjuk, mert az elmaradottabb keleti régióban kínál országos szintű programokat, amivel hozzájárul a közösségi értékek ápolásához, a fiatalok világszemléletének formálásához, s nem utolsó sorban az egészségesebb, természetszerető életforma kialakításához.

Sütő László, elnök